Meer leen plaatsen

8/11/2021

opening nieuwe antennes met leendienst van fietskarren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van het Cairgo Bike-project

 

Bent u op zoek naar alternatieven voor de auto om zware en/of volumineuze voorwerpen te verplaatsen? Wilt u autonomer zijn en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit in de stad?

Remorquable is misschien wel uw oplossing!

Sinds bijna drie jaar ontwikkelt het eerste Brusselse fietskarren vloot een unieke dienst: de mutualisering van fietskarren, toegankelijk voor alle budgetten dankzij gedifferentieerde tarieven..

Met oog op autonomie, herstelbaarheid en het scheppen van lokale werkgelegenheid, worden de aanhangwagens ontworpen en geassembleerd in de werkplaatsen van de vereniging Tournevie. Dit partnerschap is geen toeval. Tournevie is een pionier op het gebied van de mutualisering en de economie van de functionaliteit. Zij openden in 2016 de eerste gereedschapsbibliotheek van Brussel.

Deze fietskarren kunnen worden gebruikt voor het verplaatsen van omvangrijke voorwerpen, grote boodschappentassen, fruit- of groentekisten, muziekinstrumenten en zelfs kleine verhuizingen. In veel gevallen past de inhoud van een kofferbak in één of twee aanhangwagens. Geen verkeershinder en parkeerproblemen meer. Er zijn ecologische en sociale alternatieven!

 

Momenteel zijn er in het Brusselse Gewest bijna tien antennes voor fietskarrenleningen geopend. Wilt u weten waar u in uw buurt een aanhangwagen kunt lenen? Meer informatie op onze website:

https://www.remorquable.be/nl/les-lieux-d-emprunt/

Naast de uitleendienst voor fietskarren biedt de vereniging ook gratis individuele of groepsopleidingen in het rijden met een fietskar in het verkeer aan. Een op maat gemaakte sessie om fietsers te helpen de sprong te wagen en de basisprincipes van goede praktijken voor het reizen met een fietskar in de stad te delen.

Hier zijn getuigenissen van twee leden die verschillende toepassingen van onze fietskarren toelichten:

Willemien, 25 jaar oud: “De fietskar was makkelijk te gebruiken en perfect voor wat ik moest doen. Het was comfortabel om te rijden en volgde de bewegingen van mijn fiets zonder problemen.

Ik denk dat Remorquable een heel goed alternatief is voor het gebruik van de auto om dingen te verplaatsen die te zwaar zijn om te dragen of met het openbaar vervoer mee te nemen. Ze bieden een handige en toegankelijke service, die hopelijk populair zal worden bij alle stadsfietsers!

Wim, 58 ans :”Toen ik me voorbereidde om naar de Vijfhoek te verhuizen, overwoog ik een bakfiets te huren. Het is niet makkelijk een parkeerplaats te vinden voor een verhuiswagen op beide adressen in de stad. Een bakfiets kan gemakkelijk op het trottoir worden geparkeerd.

Toen vertelde iemand me dat er ook fietskarren te huur zijn. Met een laadvloer van 60×120 cm kunt u heel wat spullen vervoeren. Ik heb er dozen en kasten op geladen, alles ging heel goed.”

Wil je meer weten?

Bezoek onze website https://www.remorquable.be om te weten waar het dichtstbijzijnde antenne is. Om toegang te krijgen tot de dienst is het héél eenvoudig: schrijf u online in en maak een afspraak met ons om uw lidmaatschap af te ronden.

Andere antennen zullen in de loop van 2022 opengaan. U kunt onze avonturen volgen door u te abonneren op onze nieuwsbrief.

Het Europese Cairgo-Bike project

Het Cairgo Bike-project, dat door Brussel Mobiliteit wordt geleid, wil de luchtkwaliteit verbeteren door het gebruik van cargofietsen aan te moedigen voor het vervoer van goederen en personen, voor professioneel of privégebruik.

Het Cairgo Bike-project, dat is geselecteerd door het Europees programma voor innovatieve acties in steden, zal drie jaar duren. De projectpartners proberen de belangrijkste obstakels voor potentiële gebruikers uit de weg te ruimen: Pro Velo en Urbike, onder de coördinatie van Leefmilieu Brussel, richten zich op het leren fietsen. Om de toegang tot bakfietsen te vergemakkelijken, stelt Cambio gedeelde bakfietsen ter beschikking om haar vloot aan te vullen en Remorquable biedt een fietskar uitleendienst aan. Brussel Economie en Werkgelegenheid werkt ook aan een systeem van aankoopstimuli voor professionelen. Een van de grootste obstakels bij de aanschaf van een bakfiets is de parkeergelegenheid. Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelen BePark en Parking‧brussels allebei parkeerplaatsen voor bakfietsen op en naast de weg. Ten slotte meet Leefmilieu Brussel de impact op de blootstelling aan luchtverontreiniging en evalueert de VUB de resultaten.

Remorquable, de eerste Brusselse remorquetheek

 

Naast de remorquotheek ontwikkelt Remorquable andere diensten om een netwerk en een gemeenschap te creëren die deelneemt aan de opbouw van een relaas dat bevorderlijk is voor het ontstaan van de culturele veranderingen die nodig zijn met de overgang naar actieve mobiliteit. Dit gebeurt met name via pedagogische fietsreparatie workshops in de openbare ruimte, de terbeschikkingstelling van een speelgoedkar om in de groene ruimte te spelen en de bouw van andere karren en buitengewone modules.

.

Link voor HD foto’s en voor journalisten: https://we.tl/t-23SfOLioqS

Voor eventuele vragen of interviews, gelieve ons via info@remorquable.be te contacteren of per telefoon op de 0456 30 31 47

 

Met de steun van :